tiistai 3. heinäkuuta 2012

Paperihelmet-ohje

Minulta pyydettiin ohjeistusta paperihelmien tekoon.
En ole koskaan aiemmin kokeillut näitä, ja ajattelin ensin että haen netistä hyvän ohjeen, jonka linkitän kysyjälle. Mutta sitten mietin, että voiskohan tuota itsekin kokeilla?
Niimpä päätin tehdä teille tästä ohjeen, vaikka itsekin yritän ensikertaa. 
Pari ekaa helmeä meni ihan pieleen, mutta sitten alkoi sujua. Niimpä saatte nähdä, miten päästään epäonnistumisen kautta hyvään lopputulokseen. (:

 Tarvitset helmien tekoon paperin, esimerkiksi aikakauslehdestä. On hyvä, jos paperi on paksua ja kiiltopintaista, näin se kestää luultavasti pidempään. Valitsin itse tällaisen keltaisen sävyisen paperin..
Tarvitset myös liimaa, sakset, ja sukkapuikon tai muun vastaavan.


Minulta kysyttiin myös, minkälaista liimaa tähän hommaan käytetään. Hommaan sopii aikalailla kaikki liimat. Olivat ne sitten paperiliimaa puikossa tai vaikka EriKeeperiä. Itse käytin tällaista M.E.C-askarteluliimaa, jonka levitin siveltimellä tasaiseksi kolmion pinnalle. Liima on kuivuttuaan kirkasta, joten siitä ei jää ikävännäköisiä tahroja helmeen. Se on tärkeää.


Sitten aloitetaan:

Leikkaa paperi kolmioiksi. Kolmion alareuna määrittää sen, miten leveä helmestä tulee, ja kolmion pituus taas sen, miten paksu helmestä tulee.

Tässä näette, että itselleni se oli hieman vaikeaa. : D Kolmioiden pitkät sivut menevät vähän miten sattuu..Ja seuraavaksi näette mihin se johtaa:

Tein ensimmäisen helmen tästä kolmiosta. Sen alareuna on leveä ja pitkät sivut vähän miten sattuu..


Kolmion taustapuolelle (joka jää piiloon) levitetään liimaa kauttaaltaan. Alareunan voit jättää liimattomaksi, jotta helmen saa helpommin pois sukkapuikolta.

Sukkapuikko asetetaan alareunaan, ja lähdetään siitä pyörittämään paperia puikon ympärille.

Helmestäni tuli tällainen. : D Vähän epämuodostunut, koska kolmio oli alunperinkin sitä..
Paperia kertyi enemmän tuonne oikealle puolelle, ja siksi helmen paksuin kohta on siellä. Yritin pyörittäessä vääntää paperia oikeaan kohtaan, mutta sitä ei olisi pitänyt tehdä. 

Kokeilin sitten toiseen kolmioon. Tämä on jo vähän paremman muotoinen, muttei ilmeisesti tarpeeksi.

Yritin tarkkailla, että pyörittäimen lähtee kulkemaan oikein. Eli että paperi on suorassa sukkapuikkoon nähden..

Helmestä tuli kuitenkin vielä epätasainen. Tämä kaartu vasemmalle...

Meinasin jo luovuttaa, mutta totesin, että kolmas kerta toden sanoo.
Leikkasin kolmion mahdollisimman oikean muotoiseksi, vaikka jouduinkin lyhentämään sitä reilusti. On tärkeää, että kolmion kärki on suunnilleen alareunan keskikohdassa, jotta helmestä tulee oikeanmuotoinen.

Ja tästähän tulikin jo parempi!
Pyörittäessä kolmiosta tursuaa liimaa vähän ulos, ja levitin sen sitten helmen päälle. Joissain ohjeissa kehotettiin käyttämään lakkaa päälle, mutta ajattelin, että tämä kirkkaaksi kuivuva liima ajaa saman asian.

Tässä siis kolme ensimmäistä helmeä oikealta vasemmalle.


Onnistumisen riemussa tein vielä muutaman kapeamman helmen.
Sain siis aikaan yhteensä neljä kohtalaisen onnistunuta paperihelmeä, ja kaksi vähän vähemmän onnistunutta.

Helmiä voi liiman kuivumisen jälkeen varmaankin vähän leikata sivuista, jotta tuo helmen reuna olisi tasainen..

Näistä helmistä saa kivoja koruja, ja helmien teko on hauskaa puuhaa niin aikuiselle kuin varmasti lapsellekin. Ja ehdottomasti hyvä tapa kierrättää vanhat lehdet! (:


4 kommenttia:

 1. Hei, mähän oon tehnyt näitä! :D Tosin hirmuisen paljon kapeampia, niin, että niistä tuli melkeinpä palloja. (: Nää on kyllä hirmuisen hauskoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kyllä kieltämättä hauska tehdä! Oisin halunnut tehdä itse vähän kapeampia ja paksumpia.. Pitääpi ens kerralla leikata nuo kolmiot heti paremman muotoiseksi. (:

   Poista
 2. Hei, kiitti hirveesti ku jaksoit neuvoo miuta näissä! (: Kerraki selvä ohje :D + kuvat :)
  Heti huomenna pakko koittaa tai miksei jo tänä iltana:)

  VastaaPoista