tiistai 18. joulukuuta 2012

Fazerina-/ kuivakakku

Ajattelin postata teille ikäänkuin kaksi kakkuohjetta yhdessä paketissa. Tavallaan postaan nyt samalla kertaa kymmenien kakkujen ohjeen, koska tämän kakun perustaikinaan voit lisätä ihan mitä vain. 
Tämä on siis perinteinen kuivakakun ohje, jota terästän Fazerinalla. Voit itse maustaa kakun oman makusi mukaan. (:
Saman kakkuohjeen sovelluksia olen postannut ennenkin (Banaanisuklaakakku ja Tiikerikakku Helmihurmio-blogissa) mutta laitan sen vielä kerran, koska tässä kakussa taikinaa ei jaetakaan kahteen osaan (toki senkin voit tehdä!).

Tarvikkeet:

250 g rasvaa
2½ dl sokeria
4 munaa
3½ dl jauhoja (ohjekakussa olen käyttänyt ~3dl vehnäjauhoa ja ~½ dl kaakaojauhetta)
2 tl leivinjauhetta
(mausteet: mitä ikinä keksitkin!)

Voit kuorruttaa kakun esimerkiksi tomusokerilla (sellaisenaan tai nesteen kera) tai sulalla suklaalla.


Paloittele rasva ja sulata sitä pikkuisen. Ei kokonaan juoksevaksi, vaan pehmeäksi. Lisää sokeri ja vaahdota.

Lisää munat yksitellen sekoittaen.

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe.

Lisää jauhosekoitus taikinaan.

Mausta. Tähän kakkuun siis käytin mausteena  kaakaojauhetta ja Fazerina-karkkeja viitisentoista kappaletta.

Paloittele, raasta tai rouhi mausteet ennen lisäämistä. Tykkään itse "sattumista", joten paloittelin karkit neljään osaan ja sekoitin sitten taikinaan. Jos haluat makua tasaisesti koko kakkuun, rouhi mauste.

Paista kakku 175-asteisessa uunissa ~45-60 minuuttia. Itse pidän kakkua aina ensin 45 minuuttia, sammutan uunin ja jätän kakun vielä uunin jälkilämpöön tarjoiluun saakka. Niin se pysyy lämpimänä, ja paistuu hyvin loppuun asti.
Tällä ohjeella tulee myös kuppikakut, eli voit jakaa taikinaan myös muffinivuokiin. Silloin paistoaika on lyhyempi, arvioisin 20 minuttia. 
Kypsyyttä voi kokeilla puutikulla: kun arvelet takinan paistuneen, paina tikku kakkuun/muffiniin ja ota pois. Jos tikkuun tarttuu nestemäistä taikinaa, ei leipomus ole vielä kypsä.

Ja siinäpä se.  (: 

Tein ensin tällaisen kakun Pätkiksestä äitilleni syntymäpäivälahjaksi. Se oli niin suosittua, että täytyi tehdä samaa lisää. Toisen Pätkiskakun jälkeen intouduin kokeilemaan Fazerinaa, ja se oli myös taivaallista. Seuraavaksi lienee sitten vuorossa Geisha. (;

Jouluksi teen maustekakun jossa on ainakin kanelia, kardemummaa, piparia, suklaata...


3 kommenttia:

  1. voi ei tuota täytyy varmaan joku kerta kokeilla ,rakastan fazerinaa

    VastaaPoista
  2. Kyllä kannattaakin kokeilla! (: Geishasta tuli muuten myös mahtavan makuinen kakku...

    VastaaPoista